Get Adobe Flash player


Poll

Kan jij in de shack
 

beeldverhouding

Naar welke beeldverhouding kan u in de shack kijken?
 
call on0snw

Solar Terrestrial Data Module created by
PA4RM

Solar X-rays:
Status
Geomagnetic field:
Status
D-Region Absorption
Prediction:
Status
Radio Propagations Module created by
PA4RM

QRZ.COM


Search in QRZ.COM

QRZ.COM Module created by
PA4RM

online

We hebben 6 gasten online

Algemene Technische Beschrijving ON0SNW:

ON0SNW is een 'state-of-the-art' high-tech digitale amateur televisie repeater.

Algemeen:

De beeldverwerking gebeurd volledig digitaal in een pc. Deze pc bevat een Intel I7 processor met 6 GB ram en 2 harde schijven in RAID 1.
Hierdoor is de pc beveiligd tegen het verlies van data door het crashen van 1 harde schijf. Gemiddeld draait de processor tussen de 25 en 30% cpu verbruik. Het operating systeem dat we gebruiken is Windows 7. We gebruiken ook vmWare workstation om virtueel in de pc nog een xp te draaien waar skype draait. De video output van skype staat op de 2de video uitgang van de videokaart (s-video).


Inputs:

De pc bezit een 8 kanaals capture kaart. Hiermee kunnen we tot maximaal 8 verschillende analoge beelden tegelijk in de pc brengen.
De pc beschikt tevens over een usb capture stick om de composite video uitgang van de repeater terug naar binnen te brengen. Deze capture stick is in gebruik door skype.

Output:

Om het verwerkte beeld terug naar buiten te brengen, gebruiken we een Decklink Studio kaart. Hiermee zijn we zelfs in staat om een high definition video beeld te maken. Dit doen we voor het moment nog niet... De s-video output van deze kaart gaat direct in de digitale video zender. De composite uitgang komt terecht in een usb video capture ingang die door skype gebruikt wordt.
De s-video ouput van de videokaart van de pc zelf gebruiken we als 8ste input.

Software:

Om deze hardware allemaal samen te doen werken beschikt de repeater over tal van software modules. De belangrijkste is die van medialooks.
Deze SDK routines stellen ons in staat om de digitale beelden te gaan mixen. Om er tekst en images over te plaatsen, en om er scrollende tekst over te zetten. Voor de rest gebruiken we nog een module om de DTMF codes te decoderen, en om mp3 files af te spelen voor de achtergrond muziek.
De repeater software is gebouwd met Visual studio 2010 en geschreven in vb.net. De stem herkenning waarover de repeater beschikt is die van Windows 7.

 Digitale video zender:

De digitale video zender die we gebruiken is die van sr-systems. Deze is te verkrijgen bij Lechner-cctv. Radio amateurs krijgen hier speciale korting. We gebruiken 2 encoders V4 en 1 digitale sat kaart. Deze digitale uitgangen komen samen in een 4 kanaals mux. En de uitgang van de mux komt in de minimod terecht. Het is deze minimod die het digitale signaal gaat maken. De output van de minimod is in de 23cm band en heeft een vermogen van ongeveer 1mW. Dit vermogen wordt via een 2W vermogen versterker van Roberto Zech (dg0ve) naar boven in de mast gebracht. Hiervoor gebruiken we zo'n 100m coax kabel.

Eindtrap:

Het 23cm signaal dat boven aankomt in de mast (en zo'n 20Mhz bandbreedte heeft) komt dan terecht in een mixer van Kuhne die er 9.040Mhz gaat bijtellen. Deze mixer wordt gestabilizeerd door een 10Mhz referentie signaal afkomstig van de gps satellieten. Hierdoor bereiken we de uiteindelijke zendfrequentie van 10.270Mhz. Deze mixer heeft ongeveer een uigangsvermogen van 100mW. Het signaal gaat daarna in een vermogensversterker van Kuhne. Hiervoor gebruiken we de MKU-PA-1050A. Waardoor we ongeveer een vermogen bereiken van 12,5 Watt. (50/4 voor d-atv) Vervolgens gaat het signaal in een waveguide waarop een 16dbi slot antenne is aangesloten. Deze antenne werd speciaal voor ons gemaakt door de firma lambdaanttech. Dit brengt ons totaal uitgestraald vermogen op bijna 480Watt EIRP.

BlokSchema van de repeater: